Private Wine Tasting ALIRA

Private Wine Tasting ALIRA


RINO PINTO – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Mark Dworkin (oenolog sef Alira) : “Eu vreau sa culeg strugurii abia atunci cand semintele primesc culoarea boabelor de cafea...”

Locatie: URBO Restaurant - Baia Mare

Data: 18.01.2017

Amfitrion: Nicolae Pop – somelier Cramele ALIRA

Participanti: 30-35 persoane (cam cati trebuie, nici prea putini cat sa spui ca nu-si atinge scopul, nici prea multi incat sa fie “ca-n parlament”: toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta).

Pe la mijlocul lui Ianuarie, adica in plina perioada de repaus in vii si prin crame, cand vinurile stau cuminti in butoaie asteptand sa-si rotunjeasca (si sa-si ... (vezi continuare)

O zi la Vinarte! Cu mult Soare, Bolovani, Sirene si ... serenitate

O zi la Vinarte! Cu mult Soare, Bolovani, Sirene si ... serenitate


DAN MICUDA - www.provin.ro

Ahhh... nimic nu este mai revigorant (chiar si la 35 de grade) pentu un iubitor de vin decat o vizita la crama. Cu tot ce presupune aceasta: vinuri, degustari din baric si tot tacamul. Iar cand crama se numeste Vinarte, placerea este dubla. De ce? Pentru ca Vinarte e un nume greu in peisajul autohton, si care are intotdeauna ceva interesant de spus si etalat.

Asa ca iata-ma gonind prin rapele, gropile, ravenele, crevasele si decopertarile drumului judetean DN 67B Pitesti-Dragasani spre crama de la Bolovanu. Un fel de “drum al oaselor”…de masina. Adica al bratelor, bieletelor, bucselor, casetelor de directie si caruia producatorii de piese auto si service-urile ar trebui sa ii inalte un monument tinand cont de cati ... (vezi continuare)

Vinuri din Vrancea ... pe Route 66

Vinuri din Vrancea ... pe Route 66


Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Locatie: Route 66 - Baia Mare

Data: 22.02.2017

Amfitrion: Dan Mazare – somelier Crama Girboiu

Nu stiu cum de s-a nimerit asa dar ultimele trei degustari la care am participat au avut loc, toate, in zile cu vreme urata, ploaie, frig... Noroc ca acest gen de „evenimente bahice” au loc in interiorul restaurantelor si nu pe terasa ! Nu de alta dar stiti parerea mea despre oportunitatea apei in vin.

Cam asa au stat lucrurile si miercuri, 22 februarie, cand Marin Tarta si ale sale ajutoare de la „Route 66” din Baia Mare au organizat o intalnire cu somelierul Dan Mazare si vinurile lui Costica Girboiu, produse de crama care poarta ... (vezi continuare)

WineUP Fair in Transylvania - cum l-am trait

WineUP Fair in Transylvania - cum l-am trait


Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

A trecut si WineUp cu numarul III. Cum am reusit, de data aceasta, sa-mi aloc doua zile pentru acest eveniment, am putut sa ‚intru’ mai bine in atmosfera targului si sa incerc cat mai multe exemplare din licorile oferite cu generozitate de expozanti.

La general vorbind, relativ la partea de organizare,mi-a placut:

1. Numarul mare de participanti, majoritatea crame premium, si, implicit, numarul mare de vinuri bune si foarte bune la care pasionatii au avut acces.

2. Vinuri (‚etichete’ chiar...) prezentate in premiera si ‚probe’ la sticla, de-abia scoase din baric.

3. Relatiile din ce in ce mai bune intre reprezentantii dife ... (vezi continuare)

Vin si gastronomie. La Fontana, undeva in Nord !

Vin si gastronomie. La Fontana, undeva in Nord !


Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Cand te pregatesti de un „festival de vin si gastronomie”, mai ales daca a ajuns deja la editia a III-a, clar iti netezesti/cureti/purifici cu zile bune inainte tot ceea ce inseamna papile gustative, simturi olfactive, acuitate vizuala etc. Pentru a te putea bucura pe deplin atat de specialitatile din plan culinar dar si (in primul rand...) de vinurile premium, deloc putine, pe care, cu alte ocazii, nu prea ai avea cum sa le intalnesti. Asa, adunate impreuna ;) Si mai speri ca evenimentul sa fie mai bun, macar cu putin, decat precedentul.

Ei bine, se pare ca Adriana si Sergiu, amfitrionii evenimentului gastro-oenologic de la Baia Mare, detin secretul ... (vezi continuare)

Avincis -2017 : intre „traditie” si „modernitate”

Avincis -2017 : intre „traditie” si „modernitate”


Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

La invitatia familiei Stoica, anul acesta am petrecut sarbatoarea Rusaliilor pe drum (o parte ...) si la Dragasani. Cum trebuia sa parcurgem, pana la aceasta straveche zona viticola, aproape 500 kilometri, ziua de duminica am fost mai mereu pe drum. Lucru nu neaparat negativ, avand in vedere ca am reusit, cu aceasta ocazie, sa ’bifam’ si cateva obiective turistice din zona, manastirile Hurezi si Cozia dar si ineditul Muzeu al Trovantilor de la Costesti.

Picnicul anual Avincis - 2017

Primul lucru pe care l-am remarcat schimbat fata de acum cativa ani a fost drumul de acces. Acum se poate ajunge pe asfalt pana in fata ’do ... (vezi continuare)

Legati la ochi, printre vinuri, la Castel

Legati la ochi, printre vinuri, la Castel


Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Cand am auzit ca urmeaza sa se organizeze, in Maramures, pentru prima data, o degustare in ’blind’ de vinuri, mi-am zis ca nu trebuie sa ratez, pentru nimic in lume premiera. Afland ca vedeta evenimentului avea sa fie ’Feteasca Neagra’, adica chiar soiul despre care cunoscatorii din afara tarii spun ca ar putea fi sansa noastra de „a fi iara ce am fost, si mai mult decat atat” in ale vinurilor, va dati seama ca oferta chiar parea de nerefuzat. Alaturi de ’Negru de Dragasani’, este vinul rosu romanesc cel mai aproape de sufletul meu, asa cum sunt internationalele ’Merlot’ si Pinot Noir.

Feteasca Neagra

Cunoscut si sub ... (vezi continuare)

O aniversare, doi somelieri si … trei Alire

O aniversare, doi somelieri si … trei Alire


18.11.2017 Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

“Cand sorbiti vinul din cupe, amintiti-va ca beti din sangele vitei-de-vie, puterea pamantului si eternitatea soarelui…” – Alexandru cel Mare

Am inceput ‘excursul verbal’ de fata oarecum de-a-ndoaselea, in sensul ca citatul de mai sus a venit la finalul partii de ‘degustare’ al unui eveniment la care am participat intr-una din zilele trecute, la Baia Mare. Iar ‘Nicu’ Pop, somelierul Alira, stiutor intr-ale vinului, le-a pastrat, spre a ni le reaminti, pentru momentul de incheiere a prezentarii sale. Pentru ca, asa cum vinul cel bun se pastreaza (sau asa ar fi normal…) pentru sfarsit, tot asa concluzia (“stal ... (vezi continuare)

Cramele din Nord-Vest – Partea 1: Salaj

Cramele din Nord-Vest – Partea 1: Salaj


21.05.2018, Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Imi propusesem de ceva timp sa mai ’dau o tura’ pe la producatorii (putin...) mai mari din zona de Nord-Vest a Romanicii noastre cu scopul (sperat) de a vedea ce-si-cum s-a mai progresat. In plus, vroiam sa vad care dintre crame ofera conditii cel putin decente de vizitare si degustare, data fiind intentia noastra, a celor care lucram la proiectul R.P.V.R.-CrameRomanesti.ro, de a lansa, cat de curant, si componenta de turism oenologic. Cum prima tentativa (cea din toamna lui 2017) s-a soldat cu un esec, din varii motive, mai mult sau mai putin obiective, ’preumblarea’ am reusit-o abia in primavara acestui an, chiar in ziua de Sf. Gheorghe (pe 23 Aprilie).

< ... (vezi continuare)


Cramele din Nord-Vest – Partea 2: Satu Mare

Cramele din Nord-Vest – Partea 2: Satu Mare


02.06.2018, Ciprian Adrian Breban – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Imi propusesem de ceva timp sa mai ’dau o tura’ pe la producatorii (putin...) mai mari din zona de Nord-Vest a Romanicii noastre cu scopul (sperat) de a vedea ce-si-cum s-a mai progresat. In plus, vroiam sa vad care dintre crame ofera conditii cel putin decente de vizitare si degustare, data fiind intentia noastra, a celor care lucram la proiectul R.P.V.R.-CrameRomanesti.ro, de a lansa, cat de curant, si componenta de turism oenologic. Cum prima tentativa (cea din toamna lui 2017) s-a soldat cu un esec, din varii motive, mai mult sau mai putin obiective, ’preumblarea’ am reusit-o abia in primavara acestui an, chiar in ziua de Sf. Gheorghe ... (vezi continuare)

Salonul Vinurilor MILLESIME - 2018 (P.1)

Salonul Vinurilor MILLESIME - 2018 (P.1)


12.06.2018, Ciprian Adrian Breban – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Am aflat, cu bucurie, inca din primavara, despre initiativa celor de la „Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime”, din Oradea, de a organiza un eveniment mai mare, dedicat vinului.

ACCV Millesime

Asociatia a luat fiinta in anul 2010, propunandu-si inca de la inceput ’educarea consumatorilor, promovarea culturii și civilizației vinului și bineînțeles promovarea unui consum responsabil’. Membrii asociatiei (peste 100 !) se întâlnesc de câteva ori pe lună pentru a degusta vinuri noi, dar şi consacrate, şi, bineînţeles, pentru a afla poveştile acestora, d ... (vezi continuare)

Salonul Vinurilor MILLESIME – 2018 (P.2)

Salonul Vinurilor MILLESIME – 2018 (P.2)


14.06.2018, Ciprian Adrian Breban – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Salonul Vinurilor Millesime 2018 a fost primul eveniment major de acest gen organizat în Oradea şi s-a desfasurat în perioada 8-10 iunie 2018, în Cetatea Oradea...

Cramele, vinurile şi... oamenii vinului (continuare...)

CRAMA HISTRIA

Mirachi Cabernet Sauvignon 2016 – deşi nu sunt un fan al acestui ”rege al vinurilor roşii”, l-am încercat la recomandarea un prieten, blogger de felul lui. Are o culoare intensă, e bogat în arome, sunt acolo şi condimentele (posibil şi urmare a baricării), cu un rest de zahăr destul de pronunţat. Aduce, ca stil, cu gemoasele altui ... (vezi continuare)

O degustare ... in duet !

O degustare ... in duet !


28.11.2018, Ciprian Adrian Breban – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Mărturisesc că până la respectivul eveniment, nu am mai avut ocazia să particip la o degustare de vinuri susţinută de nu mai puţin de trei somelieri iar “vedetele” să fie vinuri de la doi producători. Adăugaţi la asta şi preparatele culinare care apăreau pe afişul evenimentului, unele pe cât de reuşite şi gustoase, pe atât de inspirat gândite a se asocia vinurilor, şi veţi înţelege de ce nu puteam rata întâlnirea. Şi asta în ciuda programului extrem de aglomerat din ultima vreme (al subsemnatului), “vinovat” fiind cel mai nou proiect la care îmi aduc umila contribuţie, si anume un magazin de vinuri şi răsf ... (vezi continuare)