O degustare ... in duet !

28.11.2018, Ciprian Adrian Breban – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Mărturisesc că până la respectivul eveniment, nu am mai avut ocazia să particip la o degustare de vinuri susţinută de nu mai puţin de trei somelieri iar “vedetele” să fie vinuri de la doi producători. Adăugaţi la asta şi preparatele culinare care apăreau pe afişul evenimentului, unele pe cât de reuşite şi gustoase, pe atât de inspirat gândite a se asocia vinurilor, şi veţi înţelege de ce nu puteam rata întâlnirea. Şi asta în ciuda programului extrem de aglomerat din ultima vreme (al subsemnatului), “vinovat” fiind cel mai nou proiect la care îmi aduc umila contribuţie, si anume un magazin de vinuri şi răsfăţuri dulci ceva mai …”special”. Ce-şi-cum am să vă spun cu altă ocazie, pentru că eu zic că merită !

Cele două crame de care am amintit, şi care şi-au trimis reprezentantele la acest eveniment, sunt poziţionate (geografic) în două regiuni destul de diferite din punct de vedere al “terroir”-ului (condiţiile de sol, climă, precipitaţii, etc…), Casa Panciu în Vrancea, în chiar podgoria al cărei nume îl poartă, în vreme ce Crama Alira îşi cultivă strugurii taman pe dealurile de la malul Dunării, în apropierea mării. Mai mult, au filozofii diferite de obţinere a vinurilor, poziţionare diferită în piaţă şi aşa mai departe… Somelierii, reprezentanţi ai producătorilor amintiţi, au considerat însă utilă o “degustare în doi”, lucru pe cât de neobişnuit, pe atât de interesant.

Nu insist mult asupra meniului (partea culinară) pentru că risc să vă trezesc nişte pofte pe care nu ştiu în ce măsură le-aţi putea potoli… dar tot am să vă enumăr câteva din bunătăţile pe care gazdele, cei de la Castel Transilvania, ni le-au pregătit: burrata de bivoliţă, măduvă de vită, obrăjori de viţel Angus, mousse de iaurt cu măr copt şi ciocolată… şi (gata !) mă opresc. Şi trec la personajele principale, vinurile.

Pe post de vin de socializare ni s-a servit un spumant alb de la Panciu, bun pentru curăţarea papilelor şi, mai ales a ceea ce iniţiaţii într-ale vinului numesc “palat”. Pot să spun că şi-a făcut bine treaba fiind de un real folos mai ales celor care au avut nenorocul să ‘servească’ ceva înainte (!?). Un spumant ‘cinstit’ fără (inutile) veleităţi de vedetă, de la un producător renumit pentru astfel de vinuri.

Al doilea vin care a intrat în ’arenă’ a fost tot de la Panciu, un Chardonnay baricat. Un vin bun, corect executat, la care, personal, dacă ar fi să schimb ceva, apoi asta ar fi scurtarea perioadei de “stat pe drojdii” şi folosirea unui lemn mai puţin “prăjit”. Pentru un plus de ‘seriozitate’. Dar asta e deja o chestie foarte subiectivă şi sunt convins că sunt foarte mulţi şi ‘winelover’-ii care îl preferă aşa cum e acum…

A venit apoi rândul vinurilor de la Alira. Primul a fost un Cabernet Sauvignon, un vin viguros, gândit anume să susţină şi să potenţeze aromatic preparate mai greluţe, mai … aşa cum ne place nouă, românilor, ”cu carne serioasă”. Un vin care se remarcă atât prin eleganţa culorii cât şi a gustului, în ciuda senzaţiei de “gemos” pe care o lasă cam toate vinurile roşii de la Alira.

Vinul de desert, Eleganza, este un vin realizat prin aşa-numita metodă reciotto, strugurii fiind deshidrataţi în mod natural, pentru a putea capta mai bine esenţa lor. Licoarea, primul „desert” realizat de reputatul oenolog Mark Dworkin, a fost maturată în jur de 8 luni în butoaie de stejar de 225 litri, lucru care i-a conferit o binevenită armonie şi, deci, băubilitate. Este un vin dulce, roşu, uşor ieşit din peisajul vinurilor româneşti de acest tip, în care predomină vinurile …albe.

Câteva cuvinte, pe final, şi despre locaţia unde s-a desfăşurat evenimentul… Beneficiind de o amplasare extrem de favorabilă (de pe terasa restaurantului te poţi bucura de o panoramă a întregului oraş Baia Mare), Castel Transilvania se mândreşte cu o arhitectură deosebită, medievală, şi cu un design interior extrem de inspirat şi de bine integrat. Bucătăria este una de nivel foarte înalt, o îmbinare fericită între preparate tradiţionale şi specialităţi culinare „la modă”. Un exemplu de … „aşa da!”