Legati la ochi, printre vinuri, la Castel

Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Cand am auzit ca urmeaza sa se organizeze, in Maramures, pentru prima data, o degustare in ’blind’ de vinuri, mi-am zis ca nu trebuie sa ratez, pentru nimic in lume premiera. Afland ca vedeta evenimentului avea sa fie ’Feteasca Neagra’, adica chiar soiul despre care cunoscatorii din afara tarii spun ca ar putea fi sansa noastra de „a fi iara ce am fost, si mai mult decat atat” in ale vinurilor, va dati seama ca oferta chiar parea de nerefuzat. Alaturi de ’Negru de Dragasani’, este vinul rosu romanesc cel mai aproape de sufletul meu, asa cum sunt internationalele ’Merlot’ si Pinot Noir.

Feteasca Neagra

Cunoscut si sub alte nume (Poama Fetei Neagra, Coada Randunicii sau chiar Pasareasca Neagra...) Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat in tara noastra de peste 2.000 de ani. Aparut, cel mai probabil, undeva pe valea raului Prut, in arealul geografic in care se gaseste, in zilele noastre, judetul Iasi, soiul s-a extins treptat si spre alte podgorii favorabile, in primul rand Cotesti, Dealu Mare, Stefanesti-Arges sau Mehedinti.

Vinurile au o culoare rosie intensa, spre rubiniu, aromele sunt de coacaze negre iar gustul ne duce mai mult spre mure. Prin maturare in butoaie de lemn castiga in noblete, aparand arome suplimentare de scortisoara si chiar pruna uscata. Este un vin foarte maleabil in asocieri, fripturile la gratar, tocanitele de porc, sarmalutele, ardeii umpluti sau pastrama de oaie dovedindu-se a fi mult mai gustoase in compania acestei ’fetesti’.

’Castelul’ de deasupra orasului

Evenimentul a avut loc la „Castel Transilvania” un restaurant elegant, cu ’blazon’, care, pe langa bucataria de calitate, ofera si capacitati de cazare de prim rang, o piscina exterioara cocheta si, mai presus de toate, o priveliste superba asupra orasului. O locatie pe care v-o recomand, daca ajungeti prin Baia Mare. Ca si informatie de ultim moment, se pare ca de la mijlocul lui Iulie, aici isi va etala talentul de bucatar „chef Gianny”, nimeni altul decat ultimul castigator al extrem de popularului show de televiziune „Chefi la cutite” !

’Legati la ochi’, printre Fetesti

Degustarea in sine a fost foarte bine organizata. Vinurile aferente celor cinci etichete oferite spre degustare si jurizare fusesera deschise din timp si asteptau cuminti in pahare, la temperatura potrivita. Din pacate, desi am fost tentati sa le incercam cat de repede, a trebuit sa ne potolim putin avantul deoarece, ca la mai toate evenimentele ’de gen’, si aici o parte din audienta s-a lasat asteptata.

Singurele lucruri care ni s-au spus despre vinuri au fost ca sunt situate in segmentul de pret de 30-40 lei (deci undeva pe la mijloc) si ca sunt toate din acelasi an. A fost deci o adevarata „orizontala in...orb”. Sincer, am incercat sa detectez despre ce vinuri e vorba dar erau atat de bine invelite in folie de aluminiu incat mica mea tentativa de spionaj n-a avut nicio sansa...

Pe foaia de jurizare a trebuit sa dam note (de la 1 la 5) pentru fiecare din componentele culoare-aroma-gust. Singurul mic inconvenient a fost, din pacate, faptul ca lumina nu era chiar optima pentru a putea analiza foarte bine culoarea dar am gasit solutii (ca tot romanul, priceput in toate...) si am trecut la ... analizat. Lucru care ne-a luat ceva timp, avand in vedere ca „materialul” primit spre testare a fost oferit fara nicio urma de zgarcenie din partea gazdelor ;) . Sigur ca, vinul fiind o experienta foarte subiectiva, parerile au fost impartite. Chiar la masa noastra, formata dintr-un ’colectiv de jurizare’ de 7 persoane, favoritele au fost 3 ...din 5 !

Pe scurt, fara sa va plictisesc prea mult cu chestii mai mult sau mai putin tehnice, am sa ma laud ca am nimerit (patru dintre winelover-ii de la masa noastra) vinul care a castigat, lucru care ne-a adus un binemeritat bonus. Somelierul casei ni s-a alaturat pentru a schimba cateva impresii atat despre vinurile degustate cat si despre starea vinului romanesc, in general. In plus ne-a rasfatat, oferindu-ne cu generozitate spre „aprofundare” din „materialul de studiu” ;)

Per total a fost o seara reusita, relaxanta, genul de eveniment care reuseste sa te ’scoata din cotidian’ si sa-ti dea acea stare atat de mult cautata, de ... „joie de vivre”. Felicitari organizatorilor si ... la cat mai multe astfel de evenimente !

Poze ’oficiale’ de la eveniment gasiti pe pagina de facebook a restaurantului, [aici]:

P.S. Sa nu uit: in fotografie sunt vinurile jurizate, in ordinea clasarii (conform celor prezenti) de la stanga la dreapta : Villa Vinea, La Cetate (Crama Oprisor), Domeniile Panciu, Individo (Chateau Vartely – MD) si Budureasca. Diferentele de punctaj, insa, nu au fost mari, fiecare fiind corect lucrate si cu RPC-uri bune.