O aniversare, doi somelieri si … trei Alire

18.11.2017 Rino Pinto – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

“Cand sorbiti vinul din cupe, amintiti-va ca beti din sangele vitei-de-vie, puterea pamantului si eternitatea soarelui…” – Alexandru cel Mare

Am inceput ‘excursul verbal’ de fata oarecum de-a-ndoaselea, in sensul ca citatul de mai sus a venit la finalul partii de ‘degustare’ al unui eveniment la care am participat intr-una din zilele trecute, la Baia Mare. Iar ‘Nicu’ Pop, somelierul Alira, stiutor intr-ale vinului, le-a pastrat, spre a ni le reaminti, pentru momentul de incheiere a prezentarii sale. Pentru ca, asa cum vinul cel bun se pastreaza (sau asa ar fi normal…) pentru sfarsit, tot asa concluzia (“stalpul de temelie”) unei prezentari se cuvine a fi lasata la urma.

Un an Gusto’s

Evenimentul la care am facut referire a fost, in fapt, aniversarea ‘de un an’ al unuia dintre localurile din mica urbe din nordul tarii, local pastorit de Alex, un pasionat al bucatariei cu ‘patalama’ italieneasca si care, lucru de laudat, tine mortis sa listeze in restaurantul sau vinuri de calitate, menite sa-i potenteze creatiile. Seara s-a dorit a fi una in care, pe langa degustarea propriu-zisa de Alira, sa fie prezentate si cateva specialitati culinare din meniul nou. Pentru ca, din motive independente de vointa gazdelor (pana de curent! … suna dragut, nu !?) s-a intarziat putin cu servirea primului preparat, Nicu a folosit cele 20 de minute ‘disponibilizate’ pentru a tine un mic curs de degustare a vinului. Cu sarmul si umorul care-l caracterizeaza, a reusit sa capteze, pe de-a-ntregul, atentia chiar si partii din asistenta care venise, probabil, mai mult pentru partea de … ‘mancarica’ a evenimentului. Dar care au aflat, cu aceasta ocazie, si la ce trebuie sa fie atenti cand aleg un vin, cand le este servit, cum sa-l analizeze si … cum sa-l “deguste” corespunzator. Nu doar sa-l “bea”, ca din astia avem destui experti…

Bordolezele din ...Dobrogea

Vinurile oferite spre degustare au fost, in ordine, Alira Sauvignon Blanc, Alira Rose si Concordia, cupajul in varianta din 2013.

Singurul ‘alb’ din portofoliul Alira, S.B.-ul, s-a descurcat foarte bine in postura de “welcome-drink”. E proaspat, vioi, incanta cu notele sale de ananas si, pe alocuri, soc. Dar are si o mica hiba, specifica de obicei vinurilor albe: daca-l scapi si se incalzeste putin, se preschimba mai ceva ca Cenusareasa la miezul noptii ! Tineti-l in frapiera pana se goleste sticla…

Despre Rose nu mai zic multe pentru ca l-am laudat destul cu alte ocazii. A fost chiar ales ‘rozul’ anului 2014 (daca nu ma insel…) in Romania. Si, desi nu ma (mai) numar printre admiratorii acestui stil de vinificare, recunosc ca ‘face toti banii’.

Trebuie sa recunosc ca unul dintre motivele pentru care n-am vrut sa ratez evenimentul a fost … Concordia. Cupajul de Feteasca Neagra si Merlot, ales pentru anul 2013, nu-l mai incercasem si eram curios sa vad ‘ce-si-cum’. Si, desi ma asteptam la o explozie ‘gemoasa’ de fructe, in stilul propus si asumat inca de la inceput de dobrogenii de la Alira (chiar, ce fain ar suna: dobrogeanul Marc Dworkin!) am ramas surprins de seriozitatea cupajului. Ceea ce nu e deloc rau, dimpotriva e de aplaudat. Sigur ca nu-i strica un 30 de minute de aerare, cat sa-si elibereze pe deplin aromele, dar nu-i musai sa folosim un aerator sau decantor. Il putem lasa sa odihneasca si direct in pahar, ajutandu-l prin cateva rotiri ale paharului. Zgaltaiala asta ne ajuta sa-i observam si ‘piciorusele’, acele picaturi-lacrimi care apar pe lateralul paharului… iar Concordia le are frumusele, dom’le ! Un vin bun, care ofera destul pentru cat se cere pe el, si care (din ce simt eu…) va arata si mai bine peste doi-trei ani. De urmarit.

Si mancarea ?!

N-am zis nimic de partea …culinara: un piept de pui file cu sos mediteranean, “Linguine nera di sepia” cu ton file si un ‘Black Angus de Uruguay’ iar pe final, un desert delicios, au completat in mod fericit senzatiile oferite de vinurile Alira. La ce am vazut ca (nu prea…) a ramas prin farfurii, se pare ca au fost bine primite. In definitiv eu sunt doar un ‘wine-lover’, nu critic culinar. Las asta in seama altora... Dar (si...) mie mi-au placut !

O (foarte) scurta concluzie ...

In ciuda ‘vicisitudinilor sortii’ (a mai fost o pana de curent si in timpul degustarii propriu-zise!) se poate spune ca a fost o seara reusita. Iar faptul ca sala a fost plina (asta insemnand undeva pe la 50-60 de persoane!) confirma ideea ca propunerea gazdelor a fost una foarte potrivita pentru o seara de sambata, altfel una ploioasa, mohorata…

Un scurt filmulet de la eveniment gasiti pe pagina de facebook a restaurantului, [aici].

... si ceva P.S.-uri !

P.S. 1 : Am avut ocazia sa ma reintalnesc si cu Stefan, unul din somelierii (putini, din pacate) din Baia Mare, un pasionat nu doar al vinurilor premium ci si al mancarurilor de calitate, si care l-a acompaniat pe Nicu pe tot parcursul degustarii. Ei bine, acesta mi-a marturisit ca pregateste un nou eveniment inedit pentru Baia Mare, o degustare ‘in orb’ de … cupaje, pe modelul premierei pe care tot el a orchestrat-o si anume “blind tasting”-ul de Feteasca Neagra de acum cateva saptamani, de la Castel. E imbucurator ca, incet-incet, si orasele mai mici iau exemplul Clujului (in special) in ceea ce multi denumesc “culturalizarea prin … vin” !

P.S. 2 : Am participat la eveniment, si am scris si randurile de mai sus, in aceeasi “cheie” a interpretarii acestor evenimente din lumea vinului. Adica privite prin ochii neofitului, al proaspatului invatacel atins de microbul vinului bine-facut… Pentru ca, in primul rand, lor li se adreseaza popular-numitele “degustari de vin” ! Nu numai lor, dar in principal lor…