Private Wine Tasting ALIRA

RINO PINTO – colaborator “Respect Pentru Vinul Romanesc” – CrameRomanesti.ro

Mark Dworkin (oenolog sef Alira) : “Eu vreau sa culeg strugurii abia atunci cand semintele primesc culoarea boabelor de cafea...”

Locatie: URBO Restaurant - Baia Mare

Data: 18.01.2017

Amfitrion: Nicolae Pop – somelier Cramele ALIRA

Participanti: 30-35 persoane (cam cati trebuie, nici prea putini cat sa spui ca nu-si atinge scopul, nici prea multi incat sa fie “ca-n parlament”: toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta).

Pe la mijlocul lui Ianuarie, adica in plina perioada de repaus in vii si prin crame, cand vinurile stau cuminti in butoaie asteptand sa-si rotunjeasca (si sa-si implineasca) paleta de arome, ne-am prezentat extrem de punctuali (a se citi...cu vreo 10 minute mai devreme ! Deh...setea) la ceea ce avea sa fie “a patra degustare privata” organizata de baietii de la Urbo.

Gazdele au preferat varianta “casual” de eveniment, foarte potrivita insa cu “stilul” localului, unul tineresc, relaxat. Vinurile au fost inspirat asociate cu specialitatile culinare, acestea fiind oferite sub forma unui generos “bufet suedez”.

S-au degustat : Alira Sauvignon Blanc 2015, Alira Rose (CS+FN) 2014 si, bineinteles, piesele de rezistenta Alira Grand Vin Feteasca Neagra 2011 si Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011.

Vinurile au fost oferite la temperaturi corespunzatoare, rosiile (avand deja 6-7 ani) fiind deschise cu 4-5 ore inainte de turnarea in pahar, lucru care le-a pus in evidenta atuurile.

Noutatea pentru mine a fost Sauvignon Blanc-ul, fiind stiut faptul ca ALIRA are cultivate doar soiuri rosii (C.S., Merlot si Feteasca Neagra). Dar am inteles ca au tinut mortis sa aiba si un alb in portofoliu si, daca au avut o “sursa sigura” si acceptata de “legiuitorii din capitala”... Un vin foarte fresh, extrem de “baubil”, cu arome limpezi de soc, grepfruit si chiar pepene galben (in ciuda zaharului sub 1%). Este o particularitate a acestui producator faptul ca face vinuri din struguri “supracopti”, vinurile rezultate fiind foarte aromate, “gemoase”. Nici nu e de mirare dat fiind terroir-ul dobrogean precum si faptul ca Alira cam ‘barique’aza tot, fie-mi iertata adaptarea.

Feteasca Neagra este destul de diferita de restul fetestilor de acest fel, C.S.-ul e ‘serios’ si inca mai arata potential, probabil inca vreo 4-5 ani isi va mai continua evolutia iar Rose-ul mi-a reconfirmat parerea ca este unul din primele 2-3 de acest fel din tara, poate adevaratul flagship al producatorului.

Proprietarii ALIRA mai au inca doua investitii vitivinicole : “Enira” in Bulgaria si “Chateau Nine Peaks” in China, ambele avand peste 200 ha. plantate cu vita-de-vie.